Wpisy

  • czwartek, 22 marca 2012
  • środa, 21 marca 2012
    • Sos pomidorowy

      Bardzo drobno pokrojoną cebulę podsmażyć bez rumienienia, następnie dodać przecier pomidorowy oraz rozmieszane z mąką i połączone ze śmietaną mleko. Sos kilka minut pogotować i przyprawić do smaku cukrem, solą, mieloną papryką. Podawać do kasz, klusek, kopytek, ryb oraz kotletów mielonych z mięsa.

      składniki:

       

      mała cebula,

      1 łyżka tłuszczu,

      1 szklanka przecieru pomidorowego,

      1 łyżka mąki,

      pół szklanki śmietany,

      pół szklanki mleka,

      pół łyżeczki cukru,

      sól, odrobina mielonej papryki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sos pomidorowy”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuchnia-wloska
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2012 12:03
    • SOS WŁOSKI

      Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojony boczek i lekko zrumienić. Dodać drobno pokrojony czosnek i cebulę, a gdy trochę zmiękną, dołożyć pomidory bez skórki i pestek. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż pomidory zmiękną i częściowo rozgotują się. Sos przyprawić papryką i solą. Podawać z gorącym makaronem i startym serem.

      składniki:

       

      8 dag boczku,

      2 ząbki czosnku,

      1 cebula,

      3 łyżki oliwy (może być inny tłuszcz),

      4 średnie dojrzałe pomidor,

      mielona papryka, sól.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuchnia-wloska
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2012 12:00
  • wtorek, 20 marca 2012
    • Przepis na Pomidory z serem i ziołami.

      Przepis na Pomidory z serem i ziołami.

      Składniki:

      4 pomidory, ser mozarella, czosnek, 1 łyżka stołowa oliwy, bazylia, pieprz, sól

      Sposób wykonania:

      Umyte pomidory należy pokroić w plasterki a ser w grubsze plastry. Na talerzu należy układać przemiennie plasterek pomidora i plasterek stera. Całość posypać solą oraz przyprawami (pieprz, bazylia) według uznania. Całość można udekorować liściami bazylii a całość polewamy sosem który należy przygotować z oliwy, suszonej bazylii oraz rozdrobnionego czosnku.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      kuchnia-wloska
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 marca 2012 18:32
    • Kuchnia włoska

      Włosi cenią sobie swoją kuchnię i sztuka ich kuchni skupia się przede wszystkim na łatwości jej wykonania a także na odpowiednim doborze składników.

      Wielu osobom wydaje się że kuchnia włoska to jedynie makarony cze też pizza. Na tym blogu postaram się obalić te stereotypy i pokazać Wam jak włoska kuchnia jest bogata w smaki.

      Kuchnia włoska słynie na świecie są prostotą oraz smakowitością potraw – jest ona bardzo bogatą i urozmaiconą kuchnią a zarazem prostą w wykonaniu.

      W zależności od miejsca w jakie trafimy kuchnia włoska będzie się znacznie różnić – w jednych rejonach królują makarony, pizza a w drugich owoce morza.

      Oczywiście jak w każdej kuchni we Włoszech również dominują owoce i warzywa takie jak gruszki, jabłka śliwki, ogórki, papryki oraz coś bez czego Włosi nie mogą żyć – pomidory.



      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      kuchnia-wloska
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 marca 2012 18:20